اغلب به جهت حفاظت از دیوارهای درونی ساختمان و همچنین نما خارجی ساختمان از روش آببندی استفاده میشود. رعایت اصول، استاندارد و نکات مهم آببندی نما مقاومت مصالح را بالا برده و مانع از ورود هرگونه آب و رطوبت به درون آن میگردد.
نما ساختمان اولین بخش از جذابیت بصری برای بیننده است که به آن نمای بیرونی یا خارجی نیز گفته میشود. نما را میتوان اصلیترین بخش هر ساختمان نامید که علاوه بر زیبایی ظاهری بهعنوان یک مانع در برابر تأثیرات جوی و آب و هوایی مانند باد، باران، برف و حتی آفتاب عمل میکند.
آببندی به معنای جلوگیری از ورود آب و رطوبت به درون ساختمان است. در ادامه مطالب از سایت خدمات آب بندی نما در شمال کشور به نکات مهم آببندی نما اشاره خواهیم کرد.
نکات مهم آب بندی نما ظاهری ساختمان
روشهای متعددی جهت آببندی نما وجود دارد که متخصصین بر اساس نوع نمای ساختمان به انتخاب یکی از آنها میپردازند. با در نظر داشتن این موضوع که رعایت نکات مهم آب بندی نما امری ضروری است، در آغاز به معرفی انواع ابزار و مواد مخصوص آببندی میپردازیم:
- استفاده از رنگهای مخصوص
- آبگریز کننده با پایه حلال
- آبگریز کننده با پایه آب
- انواع چسب، مانند: پلیاورتان، سیلیکون
- استفاده از انواع مواد نانو
آببندی نما از چه روشهایی انجام میشود:
استفاده از چسبهای بادوام: چسبهای پلیاورتان و سوپرسیلیکون مناسب آببندی ساختمانهای سنگ و آجر نما هستند.
استفاده از مواد نانو: یکی از جدیدترین ابزار جهت آببندی ساختمان مواد نانو است که در ساختمانهای شیشه، چوب و کامپوزیت مورداستفاده قرار میگیرد.
رنگهای مخصوص آببندی: این رنگ به عنوان زیباسازی نما و همچنین آببندی در ساختمانهای سنگی و آجری مورد استفاده قرار میگیرد.
انواع نمای ساختمان:
- نمای سنگی: لازمه حفظ نمای ساختمانهای سنگی و بالا بردن عمر مفید آنها آببندی میباشد.
- نمای آجری: به دلیل ماهیت آجر، ممکن است پس از گذشت مدتی شاهد تغییر رنگ در آجر باشیم. با استفاده از مواد آببندی نانو علاوه بر مقاومسازی آجر در برابر عوامل طبیعی مثل باران، برف و آفتاب از تغییر رنگ آجر جلوگیری کرده و از نمای ساختمان را برای سالیان زیادی حفاظت خواهد شد.
- نمای کامپوزیت: باتوجهبه پنلهای آلومینیومی به کار رفته در نمای کامپوزیت انجام آببندی در این سبک ساختمان با چسب پلی اورتان صورت میگیرد.
- نمای شیشهای: در ساختمانهای شیشه نما دیوار خارجی از شیشه تشکیل شده است و آببندی و عایق کاری آن از واجبات محسوب میشود. چسب سیلیکونی در میان سایر چسبها در دسته بهترینها جهت استفاده در عایق بنده شیشه قرار میگیرد.
- نمای سیمانی: مواد نانو از پراستفادهترین مواد در صنعت ساختمانسازی و بهترین گزینه جهت آببندی نمای سیمانی است.
نکات مهم عایق کاری برای انواع نمای ساختمانی
در ساختمانهای کامپوزیت نما اغلب از یک نوع لاستیک به عنوان نوار درزگیر استفاده میشود که به مرور زمان و در اثر تماس با باران دچار خرابی و از بین رفتن خاصیت آن میشود.
بهمنظور جلوگیری از این اتفاق از انواع چسب آببندی در این سبک ساختمان استفاده میشود. چسب اکریلیک، سیلیکون، پلییورتان و آکواریوم از چسبهای قابلاستفاده برای نمای کامپوزیت و شیشه هستند.
اما در این میان چسب پلیاورتان به دلایل زیر مناسبترین گزینه برای نمای کامپوزیت و شیشه محسوب میشود:
- خاصیت الاستیکی یا کشسانی از مهمترین ویژگیهای این چسب به شمار میرود.
- مقاومت این چسب در مقابل نور خورشید، اشعه UV بسیار بالا است.
- مدتزمان لازم جهت خشکشدن چسب جزء نکات مهم آب بندی نما است که باید در هنگام انتخاب به آن دقت شود. سرعت خشک شدن در این نوع چسب بالا است.
- ساختمان سنگ و آجرنما: مواد نانو از جمله مواد آببندی است که تقریباً برای تمام سطوح قابل استفاده است. برای دریافت بهترین نتیجه کافی است قبل از شروع آببندی، درزهای احتمالی و شیارهای ایجاد شده را پرکرده و سپس اقدام به آببندی با مواد نانو کنید.
یکی از نکات مهم آب بندی نما: گاهی لازم است از چندلایه مواد آببندی برای عایق کاری بهتر استفاده شود. تعداد لایهها به نوع و جنس نما وابسته است.
ویژگیهای مواد آببندی نانو به شرح زیر است:
- مود نانو سطح کار را آب گریز میکنند.
- از ایجاد شوره و کپک جلوگیری میکنند.
- گردوغبار و آلودگیهای هوا به ساختمان جذب نمیشود. این ویژگی در ساختمانهای آجر نما سبب جلوگیری از تغییر رنگ آجر میشود.
- قیمت مواد نانو نسبت به دیگر مواد آببندی مناسب و بهصرفهتر است.
اصول و استاندارهای آب بندی نما
بد نیست حال که چند مورد از ویژگیهای مواد نانو را بررسی کردیم، یک عیب نانو را نیز مطرح کنیم. نانو مقاومت خوبی از خود در برابر اشعه UV نشان نمیدهد و به همین دلیل بعد از گذشت حدود 5 سال خاصیت خود را از دست میدهد. در واقع عمر مفید مواد نانو 5 سال است.
- ساختمان نما سیمانی: این نوع از ساختمان بیش از هر نوع دیگری از نما به آببندی نیاز دارد. چرا که با تغییر آب و هوا و در اثر انقباض و انبساط به وجود آمده در سیمان، بهسرعت دچار فرسایش میشود. رزین و نانو دو ماده مناسب جهت آببندی این نوع ساختمان است. این کار ملزم به رعایت اصول و استاندار آببندی نما است.
ابتدا شیارهای احتمالی را بهوسیله سیمان برطرف کرده و لازم است سطح کار به صاف و یکدست کنند. انجام غبارروبی برای سطح خارجی ساختمان به جهت تأثیر هرچه بیشتر مواد آببندی امری ضروری است. اگر از رزین استفاده میکنید با توجه به جنس و حالت خیس آن لازم است پیش از شروع کار از شرایط جوی مطلع شوید. در صورت وقوع بارش باران، برف، رطوبت بالا و حتی گرد و غبار انجام این عمل را به زمان دیگری موکول کنید.
موارد اولیه آببندی نما ساختمان به شرح زیر میباشد:
- سطح را کاملا صاف و صیقلی کنید
- پیش از شروع آببندی خشک بودن سطح ساختمان را بررسی کنید. (توجه داشته باشید پیش از آببندی وضعیت هوای سه روز آینده را چک کنید. زیرا بهتر است تا 72 ساعت پس از اعمال آببندی، سطح کار با آب در تماس نباشد)
- اعمال لایههای آببندی در یک جهت انجام گیرد
- عدم استفاده از مواد اشتعالزا
بهطورکلی با رعایت نکات مهم آب بندی نما میتوان از نما برای مدت زمان بیشتری محافظت کرد.
ابتدا وضعیت نما را بررسی کنید. هر درز، شکاف و یا روزنه کوچک میتواند محل عبوری برای آب و رطوبت باشد.
توجه داشته باشید نوساز بودن ساختمان دلیلی بر عدم وجود شکاف و روزنه نیست! همچنین آببندی تنها مختص به شهرهای پرباران شمالی یا شهرهای شرجی و با رطوبت بالا جنوبی نیست.
هر ساختمانی به مرور زمان دچار نشست و شیار خواهد شد! بنابراین آببندی هر ساختمان از واجبات ساختمان سازی به شمار میرود. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه آب بندی نما در شمال کشور با شمارههای موجود در سایت یکتا راپل تماس حاصل نمایید.